Víno Fiala Víno Fiala Naše vína Naše vína Hodovanie u vinára Hodovanie u vinára Kontaktujte nás Kontaktujte nás Prečítajte si Prečítajte si Pohoda (30. júna 2010)
Stane sa, že niekto ochutná odborníkmi vysoko ocenené víno a zažije sklamanie. Očakáva, že bude očarený pôžitkom drahého moku, avšak nič výnimočné nepocíti. Prečo? Najvýstižnejšie je porovnať víno s človekom samým.
Richtovačka (23. augusta 2009)
Príroda nepozná objektívne príčiny, neodkladné záležitosti ani plánovanú dovolenku. Vinohradník vie, že termín, ktorý určí príroda, človek jednoducho stihne alebo má smolu. Zber hrozna, oberačka a slávnosti vítania úrody - Vinobranie, sú predo dvermi. Do prvých zberov zostáva mesiac. Doba pre niekoho dlhá, nie však pre vinára. Ten sa musí obracať už teraz. Čo vlastne robí? Vysvetlenie nechám na slová básničky Vladimíra Nosáľa. Je plná tradičných vinárskych výrazov nášho kraja.
Pohoda (14. júla 2009)
Postrehli ste, že letné festivaly dobrej muziky už dávno nie sú iba nevkusná zábava pochybnej mládeže? Najväčší slovenský letný festival Pohoda má v svojom programe nielen skutočne hodnotných umelcov a hudobné telesá, ako sú opera Slovenského národného divadla, Maďarská štátna opera, Marta Kubišová, Richard Müller, Zbor sv. Cecílie dómu sv. Alžbety v Košiciach a mnohí ďalší, ale aj najušľachtilejší nápoj ľudstva – víno.
Veľká noc (11. marca 2009)

Hrudy, čierne hrudy,
svete hrboľatý!
Rastú nové rána,
deň za dňom je zlatý...

Mocný oráč, slnce,
prešiel po chotári








Víno Fiala: tradícia a nový začiatok (7. septembra 2008)
Kráčam otcovou vinicou. Rizling vlašský. Meriam cukornatosť hrozna a pritom kontrolujem podsadené štepy, či majú dosť slnka. Ak počasie vydrží, kvalita vína bude vysoká. Kvantitu si pán Boh chorobami vzal, tak snáď nám aspoň teplý, slnečný september dopraje. Na vinohrad radosť pozrieť. Staré hlavy omladené, štepy podsadené, drevo silné, zem vyhnojená. Drátenka vyšponovaná, ako nová. Veľa práce sme za tri roky od komasácie vložili. Vlastne to bolo dávno...
Rok vinára (11. mája 2008)

“Kdo víno má a nepije,
kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá,
kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl,
to není člověk, to je vůl!“

       Jan Werich (Vyznanie vínu a životu)


Vinársky a vinohradnícky rok nesie so sebou veľa práce a veľa udalostí. Niekedy je udalosť zábava a inokedy je práca udalosť. Čo všetko treba urobiť aby víno dobré v pohári bolo? Mnoho. Rečou nášho kraja takto: V zime vinár robí „stáčačku“, potom „strihačku“, medzitým sú „fašangy“. Na jar príde „zatĺkačka“, „vázačka“, „kopačka“ a hneď potom „šibačka“. S letom je tu „škrabačka“, „plevačka“, „špricovačka“, „dolévačka“. Pred úrodou ešte „snýmačka“ a „richtovačka“ a samotná „obýračka“. Bezodkladne „prešovačka“, potom „hodovačka“, „obstrléze“, „polovačka“ a „reparovačka“. Čo ešte? Už veľmi nič. Možno „zabíjačka“ a potom už len Vianoce. Niektoré z toho sa v roku opakuje viackrát.

Viete čo je dolévačka? Keď víno v sude zreje, musí byť vždy doliate. Sud musí byť plný tak aby víno nebolo vzduchu vystavené. Vzduch je vína nepriateľ. Hovorí sa že, sud dýcha. To znamená, že cez drevo sa víno pomaly ale stále odparuje. Preto vinár musí sud každých pár dní otvoriť a vínom doliať tak aby bol stále plný. Vinár má k tomuto účelu nádoby rôzneho objemu. Čo ak víno nemá čím doliať? Jednoduché. Do suda ponorí okruhliak – kameň. Riešenie jednoduché avšak niekedy zradné. Hovorí o tom básnička z knihy Vladimíra Nosáľa:

Starý dzetko učil dzeci: „Nepremŕhaj any decy!
Ked ubereš do žalúdka, dopln friško hned do súdka!
A že neny dolét s čím? Kaménkem to nahradzím.“
Chytrí vnuci nelenyly, šutr z vínem zamenyly.
Dzetko mladost pochopil, ked mu hever zazvonyl.
Any boh mu nepomóhel, hever sa mu sprosto ohél.
S teho plyne poučený, lepšé to už any neny:
„Vypléskat ich po hlave, rit vygúlat v žihlave!“

Posledné z tohtoročných vín z Fialovskej vinárne je Rulandské biele. Pôvodom stará francúzska odroda zo 14. storočia s burgundským rodokmeňom. Vínko je svieže, ľahké s nížšími kyselinami. Charakterom blízke Chardonnay a Rulandskému sivému. Voní po mede, broskyniach a mandliach. Archívne dozrieva po 3 až 8 rokoch. Pite ho vychladené na 9 až 11° C. Mäso si k nemu uvarte, alebo hovädzie uduste na prírodno. A keď sa Vám nechce variť, dajte si s Rulandom nejaký tvrdý biely syr. Nech Vám padne na úžitok, alebo ako vravela naša babička:

„Nazdraví, hubénka moja, budeš pit!“

Martin Fiala

Zakopaný poklad (29. februára 2008)
Najkrajší výhľad je z mojej vinice nad Modrou, trať nazývaná Horné trávniky. Za pekného počasia je vidno od Bratislavy až po horu Zobor nad Nitrou. Karpatský svah, vychádzka pekná, robota ťažká.
Ryvola kupca privolá (17. januára 2008)
Viete, že to nie je tak dávno, čo ľudia nazývali odrody vína inak, než ako sme dnes zvyknutí? Hovorí Vám niečo napríklad názov Burgund, Cirifandl, Muškátel, Leanka alebo Ryvola?