Víno Fiala Víno Fiala Naše vína Naše vína Hodovanie u vinára Hodovanie u vinára Kontaktujte nás Kontaktujte nás Prečítajte si Prečítajte si Pohoda (30. júna 2010)
Stane sa, že niekto ochutná odborníkmi vysoko ocenené víno a zažije sklamanie. Očakáva, že bude očarený pôžitkom drahého moku, avšak nič výnimočné nepocíti. Prečo? Najvýstižnejšie je porovnať víno s človekom samým.
Richtovačka (23. augusta 2009)
Príroda nepozná objektívne príčiny, neodkladné záležitosti ani plánovanú dovolenku. Vinohradník vie, že termín, ktorý určí príroda, človek jednoducho stihne alebo má smolu. Zber hrozna, oberačka a slávnosti vítania úrody - Vinobranie, sú predo dvermi. Do prvých zberov zostáva mesiac. Doba pre niekoho dlhá, nie však pre vinára. Ten sa musí obracať už teraz. Čo vlastne robí? Vysvetlenie nechám na slová básničky Vladimíra Nosáľa. Je plná tradičných vinárskych výrazov nášho kraja.
Pohoda (14. júla 2009)
Postrehli ste, že letné festivaly dobrej muziky už dávno nie sú iba nevkusná zábava pochybnej mládeže? Najväčší slovenský letný festival Pohoda má v svojom programe nielen skutočne hodnotných umelcov a hudobné telesá, ako sú opera Slovenského národného divadla, Maďarská štátna opera, Marta Kubišová, Richard Müller, Zbor sv. Cecílie dómu sv. Alžbety v Košiciach a mnohí ďalší, ale aj najušľachtilejší nápoj ľudstva – víno.
Veľká noc (11. marca 2009)

Hrudy, čierne hrudy,
svete hrboľatý!
Rastú nové rána,
deň za dňom je zlatý...

Mocný oráč, slnce,
prešiel po chotári
a vyoral brázdu
do zelenej jari.

Vinohradom sní sa
o červenom víne
a chlebová vôňa
rastie v ozimine.

Z každej strany sveta
plodná pieseň vanie,
z každej hrsti zeme
strieka požehnanie.

František Hečko (Jarná pieseň)

Najdôležitejšia jarná práca vo vinici je rez viniča. Od správnosti rezu závisí množstvo a kvalita úrody. Ide vlastne o skrátenie letorastov a orezanie nepotrebného dreva. Dôležité je, aby bol vinič pri reze vo vegetačnom pokoji – zimnom spánku. Zvyčajne sa prebudí do polovice apríla. Ak vtedy ešte vinič nie je zrezaný, miazga plná živín začne prúdiť do všetkých letorastov a po ich zrezaní vyteká z rany a jej výživa je premrhaná. Ker sa tým oslabí, čo nakoniec ovplyvní aj kvalitu hrozna a vína.

Preto sa v skutočnosti „strihačka“ často urobí ešte počas zimy. Keď príde jar, príroda sa rýchlo zobúdza a času je spravidla málo. Vinári sa snažia využiť každý pekný zimný deň, hlavne ak majú viníc viac. Okrem strihačky vinohradníci v zime opravujú poškodené vedenia – zlomené stĺpy, pretrhnuté drôty, zatĺkajú popadané drevené kolíky - štečky. Po zostrihaní viniča je treba letorasty popriväzovať k vedeniu, aby sa nezlomili od vetra, keď na nich porastú mladé výhonky a listy, a neskôr pod tiahou strapcov hrozna. Toto všetko treba stihnúť, kým sa púčiky na letorastoch začnú otvárať a nafukovať ako spiace včielky. Vtedy sa s viničom už nemá manipulovať, aby sa krehké púčiky nepoškodili. No a pritom sa ani nenazdáme a príde Veľká noc.


Martin Fiala

Víno Fiala: tradícia a nový začiatok (7. septembra 2008)
Kráčam otcovou vinicou. Rizling vlašský. Meriam cukornatosť hrozna a pritom kontrolujem podsadené štepy, či majú dosť slnka. Ak počasie vydrží, kvalita vína bude vysoká. Kvantitu si pán Boh chorobami vzal, tak snáď nám aspoň teplý, slnečný september dopraje. Na vinohrad radosť pozrieť. Staré hlavy omladené, štepy podsadené, drevo silné, zem vyhnojená. Drátenka vyšponovaná, ako nová. Veľa práce sme za tri roky od komasácie vložili. Vlastne to bolo dávno...
Rok vinára (11. mája 2008)
“Kdo víno má a nepije,
kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá,
kdo zábavě se vyhýbá,
Zakopaný poklad (29. februára 2008)
Najkrajší výhľad je z mojej vinice nad Modrou, trať nazývaná Horné trávniky. Za pekného počasia je vidno od Bratislavy až po horu Zobor nad Nitrou. Karpatský svah, vychádzka pekná, robota ťažká.
Ryvola kupca privolá (17. januára 2008)
Viete, že to nie je tak dávno, čo ľudia nazývali odrody vína inak, než ako sme dnes zvyknutí? Hovorí Vám niečo napríklad názov Burgund, Cirifandl, Muškátel, Leanka alebo Ryvola?