“Kdo víno má a nepije,
kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá,
kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl,
to není člověk, to je vůl!“
Jan Werich (Vyznanie vínu a životu)
Vinársky a vinohradnícky rok so sebou prináša veľa práce a veľa udalostí. Niekedy je udalosť zábava a inokedy je práca udalosť. Čo všetko treba urobiť, aby víno dobré v pohári bolo? Mnoho. Rečou nášho kraja takto: V zime vinár robí „stáčačku“, potom „strihačku“, medzitým sú „fašangy“. Na jar príde „zatĺkačka“, „vázačka“, „kopačka“ a hneď potom „šibačka“. S letom je tu „škrabačka“, „plevačka“, „špricovačka“, „dolévačka“. Pred úrodou ešte „snýmačka“ a „richtovačka“ a samotná „obýračka“. Bezodkladne „prešovačka“, potom „hodovačka“, „obstrléze“, „polovačka“ a „reparovačka“. Čo ešte? Už veľmi nič. Možno „zabíjačka“ a potom už len Vianoce. Niektoré z toho sa v roku opakuje viackrát.
Viete čo je dolévačka? Keď víno v sude zreje, musí byť vždy doliate. Sud musí byť plný tak, aby víno nebolo vzduchu vystavené. Vzduch je vína nepriateľ. Hovorí sa že, sud dýcha. To znamená, že cez drevo sa víno pomaly, ale stále odparuje. Preto vinár musí sud každých pár dní otvoriť a vínom doliať tak aby bol stále plný. Vinár má k tomuto účelu nádoby rôzneho objemu. Čo ak víno nemá čím doliať? Jednoduché. Do suda ponorí okruhliak – kameň. Riešenie jednoduché avšak niekedy zradné. Hovorí o tom básnička z knihy Vladimíra Nosáľa:
Starý dzetko učil dzeci: „Nepremŕhaj any decy!
Ked ubereš do žalúdka, dopln friško hned do súdka!
A že neny dolét s čím? Kaménkem to nahradzím.“
Chytrí vnuci nelenyly, šutr z vínem zamenyly.
Dzetko mladost pochopil, ked mu hever zazvonyl.
Any boh mu nepomóhel, hever sa mu sprosto ohél.
S teho plyne poučený, lepšé to už any neny:
„Vypléskat ich po hlave, rit vygúlat v žihlave!“
Posledné z tohtoročných vín z Fialovskej vinárne je Rulandské biele. Pôvodom stará francúzska odroda zo 14. storočia s burgundským rodokmeňom. Vínko je svieže, ľahké s nižšími kyselinami. Charakterom blízke Chardonnay a Rulandskému sivému. Voní po mede, broskyniach a mandliach. Archívne dozrieva po 3 až 8 rokoch. Pite ho vychladené na 9 až 11° C. Mäso si k nemu uvarte, alebo hovädzie uduste na prírodno. A keď sa vám nechce variť, dajte si s Rulandom nejaký tvrdý biely syr. Nech vám padne na úžitok, alebo ako vravela naša babička:
„Nazdraví, hubénka moja, budeš pit!“